Wat is schema markup en hoe gebruik je het?

Schema markup is een vorm van gestructureerde gegevens die wordt gebruikt om zoekmachines te helpen de inhoud van een webpagina beter te begrijpen. Het is een code die aan de HTML van een webpagina wordt toegevoegd om extra informatie te bieden over de inhoud van die pagina. Deze extra informatie wordt vervolgens weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines, waardoor gebruikers meer relevante en gedetailleerde informatie krijgen.

Waarom is schema markup belangrijk?

Schema markup is belangrijk omdat het zoekmachines helpt om de inhoud van een webpagina beter te begrijpen. Door het toevoegen van gestructureerde gegevens aan een webpagina, kunnen zoekmachines de inhoud beter categoriseren en relevante informatie weergeven in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie en meer verkeer naar uw website.

Bovendien kan schema markup ook helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid van uw website in de zoekresultaten. Met behulp van schema markup kunt u extra informatie toevoegen, zoals beoordelingen, prijzen, openingstijden en evenementen, die direct in de zoekresultaten worden weergegeven. Dit kan uw website onderscheiden van de concurrentie en potentiële bezoekers aantrekken.

Hoe gebruik je schema markup?

Om schema markup te gebruiken, moet u eerst bepalen welke informatie u wilt toevoegen aan uw webpagina. Dit kan variëren van basisinformatie, zoals de naam en het adres van uw bedrijf, tot meer specifieke informatie, zoals productbeoordelingen of evenementendata.

Vervolgens moet u de juiste schema markup-code toevoegen aan de HTML van uw webpagina. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van uw technische vaardigheden en het platform dat u gebruikt. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

1. Handmatig toevoegen van schema markup

Als u bekend bent met HTML en het toevoegen van code aan uw webpagina, kunt u schema markup handmatig toevoegen. U moet de juiste schema markup-code vinden voor het type informatie dat u wilt toevoegen en deze vervolgens op de juiste plaats in de HTML van uw webpagina invoegen.

Bijvoorbeeld, als u schema markup wilt toevoegen voor uw bedrijfsinformatie, kunt u de LocalBusiness markup gebruiken. U zou de volgende code ergens in de HTML van uw webpagina moeten invoegen:

<script type="application/ld+json">
{
 "@context": "https://schema.org",
 "@type": "LocalBusiness",
 "name": "Uw bedrijfsnaam",
 "address": {
  "@type": "PostalAddress",
  "streetAddress": "Uw straatnaam",
  "addressLocality": "Uw stad",
  "postalCode": "Uw postcode",
  "addressCountry": "Uw land"
 },
 "telephone": "Uw telefoonnummer"
}
</script>

U moet de relevante informatie vervangen door uw eigen bedrijfsgegevens. Zodra u de code heeft toegevoegd, moet u de wijzigingen opslaan en uw webpagina opnieuw publiceren.

2. Gebruik van een schema markup-generator

Als u niet bekend bent met HTML of als u het proces wilt vereenvoudigen, kunt u een schema markup-generator gebruiken. Er zijn verschillende online tools beschikbaar die u kunnen helpen bij het genereren van de juiste schema markup-code voor uw webpagina.

U moet de benodigde informatie invoeren, zoals de naam van uw bedrijf, het adres en het telefoonnummer, en de generator zal de bijbehorende schema markup-code genereren. Vervolgens kunt u de gegenereerde code kopiëren en plakken in de HTML van uw webpagina.

3. Gebruik van een CMS met ingebouwde schema markup-functionaliteit

Sommige contentmanagementsystemen (CMS) hebben ingebouwde functionaliteit voor het toevoegen van schema markup. Als u een CMS gebruikt, kunt u mogelijk een plug-in of extensie vinden die specifiek is ontworpen voor het toevoegen van schema markup aan uw webpagina’s.

Met behulp van deze plug-ins kunt u eenvoudig de benodigde informatie invoeren en de juiste schema markup genereren zonder dat u handmatig code hoeft toe te voegen. De plug-in zal de code automatisch aan de HTML van uw webpagina toevoegen.

Conclusie

Schema markup is een krachtige tool die kan helpen om de zichtbaarheid en relevantie van uw website in de zoekresultaten te vergroten. Door gestructureerde gegevens toe te voegen aan uw webpagina’s, kunnen zoekmachines de inhoud beter begrijpen en relevante informatie weergeven aan gebruikers.

Of u nu handmatig schema markup toevoegt, een generator gebruikt of een CMS met ingebouwde functionaliteit, het is belangrijk om de juiste schema markup-code te gebruiken en ervoor te zorgen dat deze correct is geïmplementeerd. Door schema markup op de juiste manier te gebruiken, kunt u uw website onderscheiden van de concurrentie en meer verkeer naar uw website genereren.

Plaats een reactie