URL-structuur voor e-commercewebsites

De URL-structuur van een e-commercewebsite speelt een cruciale rol in het succes van de website. Het is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van een goede URL-structuur voor e-commercewebsites bespreken en hoe deze kan bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en het succes van een online winkel.

Wat is een URL-structuur?

Een URL-structuur verwijst naar de manier waarop de webadressen van een website zijn georganiseerd. Het is de hiërarchie en logica achter de URL’s die de pagina’s van een website vertegenwoordigen. Een goede URL-structuur maakt het gemakkelijk voor zowel zoekmachines als gebruikers om de inhoud van een website te begrijpen en te navigeren.

Waarom is een goede URL-structuur belangrijk voor e-commercewebsites?

Een goede URL-structuur is van cruciaal belang voor e-commercewebsites om verschillende redenen:

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Een goed gestructureerde URL kan zoekmachines helpen de inhoud van een pagina beter te begrijpen en te indexeren. Het kan ook zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de pagina, wat de zichtbaarheid in zoekresultaten kan vergroten.
 • Gebruikerservaring: Een duidelijke en logische URL-structuur maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te navigeren en de gewenste pagina’s te vinden. Het kan ook het vertrouwen en de geloofwaardigheid van een website vergroten.
 • Linkbuilding: Een goede URL-structuur kan het delen en linken naar specifieke pagina’s op een e-commercewebsite vergemakkelijken. Dit kan helpen bij het opbouwen van waardevolle backlinks, wat gunstig is voor de SEO.

Belangrijke elementen van een goede URL-structuur voor e-commercewebsites

Een goede URL-structuur voor e-commercewebsites moet aan verschillende criteria voldoen:

 1. Relevantie: De URL moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina en de producten die worden aangeboden. Het moet zoekwoorden bevatten die gebruikers kunnen gebruiken bij het zoeken naar vergelijkbare producten.
 2. Leesbaarheid: Een URL moet leesbaar en begrijpelijk zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. Het gebruik van begrijpelijke woorden en het vermijden van lange reeksen cijfers en symbolen is essentieel.
 3. Hiërarchie: Een goede URL-structuur moet een duidelijke hiërarchie weerspiegelen, waarbij categorieën en subcategorieën worden gebruikt om de pagina’s te organiseren. Dit maakt het gemakkelijker om door de website te navigeren.
 4. Canonicalisatie: Het is belangrijk om dubbele inhoud te voorkomen door middel van canonicalisatie. Dit betekent dat er slechts één URL is die naar een specifieke pagina verwijst, zelfs als er meerdere URL’s zijn die naar dezelfde inhoud leiden. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina te indexeren en voorkomt strafpunten voor dubbele inhoud.
 5. Keywords: Het opnemen van relevante zoekwoorden in de URL kan de zichtbaarheid van een pagina vergroten. Het is echter belangrijk om dit op een natuurlijke en niet-spammy manier te doen.

Tips voor het optimaliseren van de URL-structuur van een e-commercewebsite

Hier zijn enkele tips om de URL-structuur van een e-commercewebsite te optimaliseren:

 • Houd het kort en beknopt: Lange URL’s kunnen verwarrend zijn en moeilijk te onthouden. Houd de URL’s kort en beknopt, waarbij alleen de essentiële informatie wordt opgenomen.
 • Gebruik leesbare woorden: Vermijd het gebruik van cijfers, symbolen en onbegrijpelijke woorden in de URL. Gebruik in plaats daarvan leesbare woorden die de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijven.
 • Gebruik categorieën en subcategorieën: Organiseer de pagina’s van de website in categorieën en subcategorieën om een duidelijke hiërarchie te creëren. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om door de website te navigeren en voor zoekmachines om de structuur te begrijpen.
 • Gebruik zoekwoorden: Neem relevante zoekwoorden op in de URL’s van productpagina’s en categoriepagina’s. Dit kan de zichtbaarheid vergroten en helpen bij het aantrekken van organisch verkeer.
 • Implementeer canonical tags: Gebruik canonical tags om dubbele inhoud te voorkomen en zoekmachines te laten weten welke URL de voorkeur heeft.
 • Maak gebruik van URL-parameters: Als uw e-commercewebsite filters of sorteeropties heeft, kunt u URL-parameters gebruiken om verschillende weergaven van dezelfde pagina te creëren. Zorg ervoor dat deze parameters correct worden geïmplementeerd en dat zoekmachines ze begrijpen.

Conclusie

Een goede URL-structuur is van vitaal belang voor e-commercewebsites. Het kan de zichtbaarheid in zoekmachines vergroten, de gebruikerservaring verbeteren en bijdragen aan het succes van een online winkel. Door relevante zoekwoorden op te nemen, een duidelijke hiërarchie te creëren en dubbele inhoud te voorkomen, kunnen e-commercewebsites hun URL-structuur optimaliseren en betere resultaten behalen. Het is belangrijk om regelmatig de URL-structuur te controleren en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat deze up-to-date blijft en voldoet aan de behoeften van zowel zoekmachines als gebruikers.

Plaats een reactie