Hreflang-tags en SEO voor internationale bedrijven

Als het gaat om het optimaliseren van websites voor internationale bedrijven, is het gebruik van hreflang-tags een essentieel onderdeel van de SEO-strategie. Hreflang-tags helpen zoekmachines begrijpen welke versie van een website moet worden weergegeven aan gebruikers in verschillende landen of met verschillende taalvoorkeuren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hreflang-tags en hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van de SEO van internationale bedrijven.

Wat zijn hreflang-tags?

Hreflang-tags zijn HTML-attributen die worden gebruikt om zoekmachines te vertellen welke taal en/of landversie van een pagina moet worden weergegeven aan gebruikers. Deze tags worden toegevoegd aan de <head> sectie van een webpagina en bevatten informatie zoals de taalcode (bijv. “nl” voor Nederlands) en de landcode (bijv. “nl-NL” voor Nederland).

Door hreflang-tags correct te implementeren, kunnen internationale bedrijven ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste versie van hun website tonen aan gebruikers in verschillende landen en met verschillende taalvoorkeuren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die meerdere versies van hun website hebben om tegemoet te komen aan verschillende markten.

Waarom zijn hreflang-tags belangrijk voor SEO?

Hreflang-tags spelen een cruciale rol in het verbeteren van de SEO van internationale bedrijven. Hier zijn enkele redenen waarom hreflang-tags belangrijk zijn:

 1. Verbeterde gebruikerservaring: Door de juiste versie van een website weer te geven aan gebruikers in hun eigen taal en land, zorgt hreflang ervoor dat gebruikers relevante en gepersonaliseerde inhoud krijgen. Dit verbetert de gebruikerservaring en verhoogt de kans op conversies.
 2. Voorkomen van duplicate content: Als een internationaal bedrijf dezelfde inhoud op meerdere versies van hun website heeft, kan dit leiden tot duplicate content problemen. Hreflang-tags helpen zoekmachines begrijpen dat deze pagina’s verschillende versies zijn en voorkomen dat ze als duplicaten worden beschouwd.
 3. Verbeterde zichtbaarheid in lokale zoekresultaten: Door de juiste hreflang-tags te gebruiken, kunnen internationale bedrijven hun zichtbaarheid vergroten in lokale zoekresultaten. Dit betekent dat gebruikers die zoeken naar relevante producten of diensten in hun eigen taal en land, de website van het bedrijf eerder zullen vinden.
 4. Meertalige SEO-optimalisatie: Hreflang-tags maken het mogelijk om specifieke SEO-optimalisaties toe te passen op verschillende taalversies van een website. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het aanpassen van meta-tags en het optimaliseren van de inhoud voor specifieke doelgroepen.

Hoe hreflang-tags te implementeren?

Om hreflang-tags correct te implementeren, moeten internationale bedrijven de volgende stappen volgen:

 1. Analyseer de doelmarkt: Voordat hreflang-tags kunnen worden geïmplementeerd, is het belangrijk om de doelmarkt grondig te analyseren. Dit omvat het begrijpen van de taalvoorkeuren, de landen waarin het bedrijf actief is en de specifieke behoeften van de doelgroep.
 2. Identificeer de juiste taal- en landcodes: Op basis van de analyse van de doelmarkt moeten internationale bedrijven de juiste taal- en landcodes identificeren. Dit omvat het begrijpen van de ISO 639-1 taalcodes en de ISO 3166-1 landcodes.
 3. Implementeer hreflang-tags: Nadat de juiste taal- en landcodes zijn geïdentificeerd, kunnen hreflang-tags worden geïmplementeerd. Deze tags moeten worden toegevoegd aan de <head> sectie van elke webpagina en moeten correct worden opgemaakt volgens de specificaties van Google.
 4. Test en controleer: Na het implementeren van hreflang-tags is het belangrijk om te testen en te controleren of ze correct werken. Dit kan worden gedaan met behulp van tools zoals de hreflang-tag checker van Google of door handmatig te controleren of de juiste versie van een pagina wordt weergegeven aan gebruikers in verschillende landen.

Best practices voor hreflang-tags

Om ervoor te zorgen dat hreflang-tags effectief zijn, is het belangrijk om enkele best practices te volgen:

 • Gebruik absolute URLs: Zorg ervoor dat hreflang-tags absolute URLs bevatten in plaats van relatieve URLs. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie van een pagina te identificeren, zelfs als deze zich op een andere subdirectory of subdomein bevindt.
 • Gebruik x-default voor de standaardversie: Als een internationaal bedrijf een standaardversie van hun website heeft die bedoeld is voor gebruikers die geen specifieke taal- of landvoorkeur hebben, moet de hreflang-tag voor deze versie worden ingesteld op “x-default”. Dit helpt zoekmachines begrijpen dat dit de standaardversie is die moet worden weergegeven als er geen andere relevante versie beschikbaar is.
 • Voeg hreflang-tags toe aan XML-sitemaps: Naast het toevoegen van hreflang-tags aan individuele webpagina’s, is het ook aan te raden om hreflang-informatie op te nemen in XML-sitemaps. Dit helpt zoekmachines de relatie tussen verschillende versies van een website beter te begrijpen.
 • Controleer regelmatig op fouten: Het is belangrijk om regelmatig te controleren op fouten in hreflang-tags. Dit omvat het controleren op typfouten, ontbrekende tags of onjuiste opmaak. Fouten in hreflang-tags kunnen leiden tot problemen met de indexering en zichtbaarheid van een website.

Conclusie

Hreflang-tags zijn een essentieel onderdeel van de SEO-strategie voor internationale bedrijven. Door zoekmachines te vertellen welke versie van een website moet worden weergegeven aan gebruikers in verschillende landen of met verschillende taalvoorkeuren, kunnen hreflang-tags de gebruikerservaring verbeteren, duplicate content problemen voorkomen en de zichtbaarheid in lokale zoekresultaten vergroten. Door hreflang-tags correct te implementeren en best practices te volgen, kunnen internationale bedrijven hun SEO-prestaties optimaliseren en hun online aanwezigheid wereldwijd versterken.

Plaats een reactie