Hreflang-tags en meerdere subdomeinen: Beste praktijken

Hreflang-tags en meerdere subdomeinen zijn essentiële elementen voor het optimaliseren van meertalige websites en het bereiken van de juiste doelgroep in verschillende landen. In dit artikel zullen we de beste praktijken bespreken voor het gebruik van hreflang-tags en het beheren van meerdere subdomeinen om de internationale SEO-prestaties van uw website te verbeteren.

Wat zijn hreflang-tags?

Hreflang-tags zijn HTML-attributen die worden gebruikt om zoekmachines te vertellen welke taal en/of land de inhoud van een webpagina target. Deze tags worden voornamelijk gebruikt op meertalige websites om ervoor te zorgen dat de juiste versie van een pagina wordt weergegeven aan gebruikers die de website bezoeken vanuit verschillende landen of met verschillende taalvoorkeuren.

De hreflang-tag wordt toegevoegd aan de <link> tag in de <head> sectie van een HTML-pagina en bevat informatie zoals de taalcode (bijv. “nl” voor Nederlands) en het landcode (bijv. “nl-NL” voor Nederland).

Waarom zijn hreflang-tags belangrijk?

Hreflang-tags zijn belangrijk omdat ze zoekmachines helpen begrijpen welke versie van een pagina relevant is voor gebruikers in verschillende landen en met verschillende taalvoorkeuren. Door het correct implementeren van hreflang-tags, kunt u voorkomen dat zoekmachines uw meertalige inhoud als duplicaat beschouwen en de verkeerde versie van een pagina aan gebruikers tonen.

Daarnaast kunnen hreflang-tags ook helpen bij het verbeteren van de rangschikking van uw website in lokale zoekresultaten. Door de juiste hreflang-tags toe te voegen, kunt u ervoor zorgen dat uw website beter zichtbaar is voor gebruikers die zoeken naar relevante inhoud in hun eigen taal en land.

Beste praktijken voor het gebruik van hreflang-tags

Hier zijn enkele beste praktijken die u kunt volgen bij het gebruik van hreflang-tags op uw meertalige website:

  1. Gebruik de juiste taal- en landcodes: Zorg ervoor dat u de juiste taal- en landcodes gebruikt in uw hreflang-tags. Raadpleeg de ISO 639-1 en ISO 3166-1 standaarden voor de juiste codes.
  2. Plaats hreflang-tags op alle relevante pagina’s: Voeg hreflang-tags toe aan alle versies van uw pagina’s, inclusief de startpagina, categoriepagina’s, productpagina’s en andere belangrijke inhoud.
  3. Gebruik x-default voor de standaardtaal: Als u een standaardtaal heeft voor gebruikers die geen specifieke taalvoorkeur hebben, gebruik dan de “x-default” hreflang-tag om dit aan te geven.
  4. Gebruik absolute URLs: Zorg ervoor dat u absolute URLs gebruikt in uw hreflang-tags om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van een pagina kunnen vinden.
  5. Test en controleer uw hreflang-implementatie: Gebruik tools zoals de hreflang-tag validator van Google om ervoor te zorgen dat uw hreflang-tags correct zijn geïmplementeerd en dat er geen fouten zijn.

Meerdere subdomeinen en hreflang-tags

Naast het gebruik van hreflang-tags is het beheren van meerdere subdomeinen een andere veelgebruikte methode voor het creëren van meertalige websites. Meerdere subdomeinen kunnen worden gebruikt om verschillende taalversies van een website te hosten, bijvoorbeeld nl.example.com voor de Nederlandse versie en en.example.com voor de Engelse versie.

Als u meerdere subdomeinen gebruikt voor uw meertalige website, is het belangrijk om hreflang-tags correct te implementeren om ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van een pagina kunnen identificeren en weergeven aan gebruikers.

U kunt hreflang-tags op verschillende manieren gebruiken in combinatie met meerdere subdomeinen:

  • Gebruik hreflang-tags op elke pagina: Voeg hreflang-tags toe aan elke pagina van uw meertalige website, ongeacht het subdomein. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie van een pagina te identificeren, zelfs als gebruikers rechtstreeks naar een specifieke pagina gaan.
  • Gebruik hreflang-tags tussen subdomeinen: Als u verschillende taalversies van een pagina heeft op verschillende subdomeinen, voeg dan hreflang-tags toe om aan te geven welke versie relevant is voor gebruikers in verschillende landen.
  • Gebruik hreflang-tags in combinatie met canonical-tags: Als u dezelfde inhoud op verschillende subdomeinen heeft, kunt u hreflang-tags combineren met canonical-tags om aan te geven welke versie de voorkeursversie is voor zoekmachines.

Conclusie

Hreflang-tags en meerdere subdomeinen zijn belangrijke elementen voor het optimaliseren van meertalige websites en het bereiken van de juiste doelgroep in verschillende landen. Door de beste praktijken te volgen bij het gebruik van hreflang-tags en het beheren van meerdere subdomeinen, kunt u de internationale SEO-prestaties van uw website verbeteren en ervoor zorgen dat gebruikers de juiste versie van uw inhoud te zien krijgen.

Zorg ervoor dat u de juiste taal- en landcodes gebruikt, hreflang-tags toevoegt aan alle relevante pagina’s, absolute URLs gebruikt en uw implementatie test en controleert. Als u meerdere subdomeinen gebruikt, combineer dan hreflang-tags met canonical-tags om zoekmachines te helpen de juiste versie van een pagina te identificeren.

Door deze beste praktijken te volgen, kunt u uw meertalige website optimaliseren voor internationale zoekresultaten en een betere gebruikerservaring bieden aan uw internationale doelgroep.

Plaats een reactie