Hoe om te gaan met verwijderde pagina’s en 404-fouten

Wanneer je een website beheert, is het onvermijdelijk dat je op een gegeven moment te maken krijgt met verwijderde pagina’s en 404-fouten. Deze foutmeldingen kunnen frustrerend zijn voor zowel de bezoekers van je website als voor jou als eigenaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan en ervoor te zorgen dat je website soepel blijft draaien. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het beste kunt omgaan met verwijderde pagina’s en 404-fouten.

Wat zijn verwijderde pagina’s en 404-fouten?

Voordat we ingaan op hoe je met deze problemen kunt omgaan, is het belangrijk om te begrijpen wat verwijderde pagina’s en 404-fouten precies zijn. Een verwijderde pagina is een pagina die ooit op je website heeft gestaan, maar om welke reden dan ook is verwijderd. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld besluit om een bepaalde pagina niet langer te gebruiken of als je de structuur van je website wijzigt.

Een 404-fout treedt op wanneer een bezoeker van je website een pagina probeert te openen die niet meer bestaat. Dit kan gebeuren als de URL van de pagina is gewijzigd, als de pagina is verwijderd of als er een typefout is gemaakt bij het invoeren van de URL. In plaats van de gewenste pagina te tonen, geeft de server een 404-foutmelding weer.

Waarom zijn verwijderde pagina’s en 404-fouten een probleem?

Verwijderde pagina’s en 404-fouten kunnen verschillende problemen veroorzaken voor zowel de bezoekers van je website als voor jou als eigenaar. Ten eerste kan het frustrerend zijn voor bezoekers om een 404-foutmelding te zien wanneer ze proberen een pagina te openen. Dit kan ervoor zorgen dat ze je website verlaten en op zoek gaan naar informatie op een andere website.

Bovendien kunnen verwijderde pagina’s en 404-fouten een negatieve invloed hebben op de SEO van je website. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan de gebruikerservaring en het tonen van relevante zoekresultaten. Als je website veel 404-fouten bevat, kan dit de ranking van je website in de zoekresultaten negatief beïnvloeden.

Hoe om te gaan met verwijderde pagina’s en 404-fouten

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met verwijderde pagina’s en 404-fouten om te gaan en ervoor te zorgen dat je website optimaal blijft presteren. Hier zijn enkele tips:

  1. 301 redirects: Als je een pagina permanent hebt verwijderd of verplaatst naar een andere URL, is het belangrijk om een 301 redirect in te stellen. Dit zorgt ervoor dat bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe pagina en voorkomt dat ze een 404-foutmelding te zien krijgen. Daarnaast helpt een 301 redirect ook om de SEO-waarde van de oude pagina over te dragen naar de nieuwe pagina.
  2. Aangepaste 404-pagina: In plaats van een standaard 404-foutmelding weer te geven, kun je een aangepaste 404-pagina maken. Op deze pagina kun je bijvoorbeeld een zoekbalk toevoegen waarmee bezoekers kunnen zoeken naar de gewenste informatie. Daarnaast kun je links naar populaire pagina’s of categorieën op je website toevoegen om bezoekers te helpen navigeren.
  3. Controleer je website regelmatig: Het is belangrijk om regelmatig je website te controleren op verwijderde pagina’s en 404-fouten. Dit kun je doen met behulp van tools zoals Google Search Console of andere SEO-analysetools. Door deze fouten snel op te sporen en op te lossen, voorkom je dat bezoekers en zoekmachines problemen ondervinden.
  4. Gebruik een goede URL-structuur: Een goede URL-structuur kan helpen om verwijderde pagina’s en 404-fouten te voorkomen. Zorg ervoor dat je URL’s logisch en consistent zijn, en vermijd het gebruik van lange en complexe URL’s. Daarnaast is het belangrijk om bij het wijzigen van de URL van een pagina een 301 redirect in te stellen om ervoor te zorgen dat bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Conclusie

Het omgaan met verwijderde pagina’s en 404-fouten is een belangrijk onderdeel van het beheer van een website. Door het implementeren van de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je website soepel blijft draaien en dat bezoekers de gewenste informatie kunnen vinden. Vergeet niet om regelmatig je website te controleren op verwijderde pagina’s en 404-fouten en deze snel op te lossen. Op deze manier kun je de gebruikerservaring verbeteren en de SEO van je website optimaliseren.

Plaats een reactie