Hoe om te gaan met taalvariaties in hreflang-tags

Als het gaat om het optimaliseren van meertalige websites, is het gebruik van hreflang-tags een essentiële stap. Hreflang-tags helpen zoekmachines begrijpen welke versie van een pagina moet worden weergegeven aan gebruikers op basis van hun taal- en locatievoorkeuren. Het correct implementeren van hreflang-tags kan de zichtbaarheid van uw website in zoekresultaten vergroten en de gebruikerservaring verbeteren.

Een van de uitdagingen bij het gebruik van hreflang-tags is het omgaan met taalvariaties. In veel talen zijn er verschillende varianten en dialecten die door verschillende groepen mensen worden gesproken. Het is belangrijk om deze taalvariaties op de juiste manier te behandelen in hreflang-tags om ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van een pagina weergeven aan gebruikers.

1. Identificeer de taalvariaties

De eerste stap bij het omgaan met taalvariaties in hreflang-tags is het identificeren van de verschillende varianten en dialecten die relevant zijn voor uw website. Dit kan variëren afhankelijk van de doelgroep en het land waarop u zich richt. Maak een lijst van de verschillende taalvariaties die u wilt targeten met uw meertalige website.

2. Gebruik de juiste hreflang-codes

Elke taal en taalvariant heeft een unieke hreflang-code die moet worden gebruikt in de hreflang-tags. Het is belangrijk om de juiste codes te gebruiken om ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste versie van een pagina weergeven aan gebruikers. Raadpleeg de officiële documentatie van hreflang-codes om de juiste codes te vinden voor de taalvariaties die u wilt targeten.

Als voorbeeld, als u een meertalige website heeft die zich richt op het Nederlands, zou u de volgende hreflang-codes kunnen gebruiken:

 • nl – voor standaard Nederlands
 • nl-BE – voor Nederlands gesproken in België
 • nl-NL – voor Nederlands gesproken in Nederland
 • nl-SR – voor Nederlands gesproken in Suriname

3. Gebruik hreflang-tags op de juiste manier

Om taalvariaties correct te behandelen, moet u hreflang-tags op de juiste manier implementeren op uw website. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Voeg hreflang-tags toe aan de <head> sectie van elke pagina.
 • Gebruik de juiste hreflang-code voor elke taalvariant.
 • Gebruik de x-default hreflang-code voor de standaardtaalversie van uw website.
 • Gebruik de hreflang="x-default" attribuut op de standaardtaalversie van uw website.
 • Gebruik de hreflang="alternate" attribuut op de taalvarianten van uw website.

4. Test en controleer uw hreflang-implementatie

Na het implementeren van hreflang-tags is het belangrijk om uw website te testen en te controleren om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 • Gebruik de hreflang="x-default" attribuut om te controleren of de standaardtaalversie van uw website correct wordt weergegeven.
 • Gebruik de “Fetch as Google” tool in Google Search Console om te controleren of de juiste versie van elke pagina wordt weergegeven aan gebruikers.
 • Controleer regelmatig uw websiteverkeer en zoekranglijsten om eventuele problemen met de hreflang-implementatie op te sporen.

5. Pas uw hreflang-implementatie aan indien nodig

Als u merkt dat er problemen zijn met de weergave van de juiste taalversie van uw pagina’s, moet u mogelijk uw hreflang-implementatie aanpassen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • Als zoekmachines de verkeerde taalversie van uw pagina’s weergeven, controleer dan of u de juiste hreflang-codes gebruikt en of de tags correct zijn geïmplementeerd.
 • Als zoekmachines uw pagina’s helemaal niet indexeren, controleer dan of u de hreflang-tags op alle pagina’s heeft toegevoegd en of er geen fouten zijn in de implementatie.
 • Als zoekmachines de standaardtaalversie van uw website weergeven in plaats van de taalvarianten, controleer dan of u de hreflang="x-default" attribuut correct heeft toegepast.

Het omgaan met taalvariaties in hreflang-tags kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en implementatie kunt u ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste versie van uw pagina’s weergeven aan gebruikers. Volg de bovenstaande richtlijnen en blijf uw hreflang-implementatie regelmatig controleren en aanpassen indien nodig.

Door het correct omgaan met taalvariaties in hreflang-tags kunt u de zichtbaarheid van uw meertalige website vergroten en de gebruikerservaring verbeteren. Neem de tijd om uw hreflang-implementatie te optimaliseren en profiteer van de voordelen die het biedt voor uw internationale SEO-strategie.

Plaats een reactie