Hoe om te gaan met schadelijke backlinks en negatieve SEO

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines zoals Google te bepalen hoe waardevol en relevant een website is. Maar niet alle backlinks zijn goed voor uw website. Schadelijke backlinks kunnen uw SEO-inspanningen schaden en zelfs leiden tot een lagere ranking in zoekresultaten. In dit artikel zullen we bespreken hoe u kunt omgaan met schadelijke backlinks en negatieve SEO.

Wat zijn schadelijke backlinks?

Schadelijke backlinks zijn links die afkomstig zijn van websites van lage kwaliteit, spamwebsites of websites die in strijd zijn met de richtlijnen van zoekmachines. Deze backlinks kunnen uw website schaden omdat zoekmachines ze als onnatuurlijk of manipulatief beschouwen. Ze kunnen uw ranking negatief beïnvloeden en zelfs leiden tot een penalty van zoekmachines.

Enkele voorbeelden van schadelijke backlinks zijn:

 • Links van websites met een slechte reputatie
 • Links van websites die niet relevant zijn voor uw niche of branche
 • Links van websites die de richtlijnen van zoekmachines schenden
 • Links van websites die deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s
 • Links van websites met een hoog aantal uitgaande links

Hoe schadelijke backlinks uw SEO beïnvloeden

Schadelijke backlinks kunnen uw SEO op verschillende manieren beïnvloeden:

 • Ze kunnen uw ranking in zoekresultaten verlagen
 • Ze kunnen leiden tot een penalty van zoekmachines, zoals Google’s Penguin-algoritme
 • Ze kunnen uw website als spammy of onbetrouwbaar laten lijken
 • Ze kunnen uw website verbinden met ongewenste inhoud of illegale activiteiten

Het is belangrijk om schadelijke backlinks te identificeren en actie te ondernemen om ze te verwijderen of te desavowen om de negatieve impact op uw SEO te minimaliseren.

Hoe schadelijke backlinks te identificeren

Er zijn verschillende tools en technieken die u kunt gebruiken om schadelijke backlinks te identificeren:

 • Google Search Console: Deze gratis tool van Google biedt een rapport over uw backlinks. U kunt controleren op backlinks van verdachte websites of websites met een slechte reputatie.
 • Backlink-analysetools: Er zijn verschillende betaalde tools beschikbaar, zoals Ahrefs, Moz en SEMrush, die u gedetailleerde informatie kunnen geven over uw backlinkprofiel. Ze kunnen u helpen bij het identificeren van schadelijke backlinks en andere problemen met uw backlinks.
 • Handmatige controle: U kunt uw backlinks handmatig controleren door de websites te bezoeken en te beoordelen op kwaliteit, relevantie en naleving van zoekmachinerichtlijnen.

Zodra u schadelijke backlinks heeft geïdentificeerd, kunt u stappen ondernemen om ze aan te pakken.

Hoe om te gaan met schadelijke backlinks

Er zijn verschillende manieren om schadelijke backlinks aan te pakken:

 • Contact opnemen met de website-eigenaar: Als u een schadelijke backlink heeft geïdentificeerd, kunt u contact opnemen met de eigenaar van de website en vragen om de link te verwijderen. Dit kan echter tijdrovend zijn en er is geen garantie dat de eigenaar van de website zal reageren.
 • Gebruik van de disavow-tool: De disavow-tool van Google stelt u in staat om aan te geven welke backlinks u niet wilt dat zoekmachines in overweging nemen bij het beoordelen van uw website. Dit is een krachtige tool, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Het is belangrijk om alleen schadelijke backlinks te disavowen en geen waardevolle backlinks per ongeluk te verwijderen.
 • Linkverwijderingsdiensten: Er zijn ook diensten beschikbaar die u kunnen helpen bij het verwijderen van schadelijke backlinks. Deze diensten nemen contact op met de website-eigenaren namens u en vragen om de links te verwijderen. Ze kunnen een handige optie zijn als u niet de tijd of middelen heeft om dit zelf te doen.

Preventie van schadelijke backlinks

Het voorkomen van schadelijke backlinks is beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat schadelijke backlinks uw website beïnvloeden:

 • Wees selectief bij het verkrijgen van backlinks: Kies alleen voor kwalitatieve en relevante backlinks van betrouwbare websites.
 • Monitor uw backlinkprofiel regelmatig: Houd uw backlinks in de gaten en identificeer eventuele schadelijke backlinks zo snel mogelijk.
 • Reageer snel op schadelijke backlinks: Zodra u schadelijke backlinks heeft geïdentificeerd, onderneem dan onmiddellijk actie om ze aan te pakken.
 • Volg de richtlijnen van zoekmachines: Zorg ervoor dat uw SEO-praktijken in overeenstemming zijn met de richtlijnen van zoekmachines om te voorkomen dat u schadelijke backlinks aantrekt.

Conclusie

Schadelijke backlinks kunnen uw SEO-inspanningen schaden en uw website negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om schadelijke backlinks te identificeren en actie te ondernemen om ze te verwijderen of te disavowen. Door proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kunt u de negatieve impact van schadelijke backlinks minimaliseren en uw website gezond en sterk houden in de zoekresultaten.

Plaats een reactie