Hoe om te gaan met negatieve backlinks en disavow-tools

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines zoals Google te bepalen hoe waardevol en relevant een website is. Maar niet alle backlinks zijn goed voor uw website. Sommige backlinks kunnen zelfs schadelijk zijn en uw rangschikking in zoekresultaten negatief beïnvloeden. In dit artikel zullen we bespreken hoe u kunt omgaan met negatieve backlinks en hoe u disavow-tools kunt gebruiken om ze te beheren.

Wat zijn negatieve backlinks?

Negatieve backlinks zijn links van andere websites die uw website schaden in plaats van helpen. Dit kunnen links zijn van spammy websites, websites met lage kwaliteit inhoud, of zelfs websites die deel uitmaken van een linknetwerk. Deze backlinks kunnen uw website in diskrediet brengen bij zoekmachines en uw rangschikking in zoekresultaten verlagen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle backlinks die u niet controleert negatief zijn. Soms kunnen andere websites naar uw website linken zonder uw medeweten of toestemming. Deze backlinks zijn niet per se schadelijk, maar het is nog steeds belangrijk om ze te controleren om er zeker van te zijn dat ze geen negatieve invloed hebben op uw SEO-inspanningen.

Hoe kunt u negatieve backlinks identificeren?

Om negatieve backlinks te identificeren, kunt u gebruik maken van verschillende SEO-tools. Een van de meest populaire tools is Google Search Console. Deze gratis tool van Google biedt gedetailleerde informatie over uw website, inclusief de backlinks die naar uw site verwijzen.

Om negatieve backlinks te identificeren met Google Search Console, volgt u deze stappen:

 1. Log in op uw Google Search Console-account.
 2. Selecteer uw website in het dashboard.
 3. Klik op “Links” in het linker menu.
 4. Klik op “Inkomende links” om een lijst van alle backlinks naar uw website te zien.
 5. Controleer de lijst op verdachte of spammy websites.

Naast Google Search Console zijn er ook andere tools zoals Ahrefs, Moz en SEMrush die u kunt gebruiken om negatieve backlinks te identificeren. Deze tools bieden uitgebreide analyses van uw backlinkprofiel en kunnen u helpen bij het identificeren van schadelijke links.

Hoe om te gaan met negatieve backlinks?

Als u negatieve backlinks heeft geïdentificeerd, zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen:

 1. Neem contact op met de website-eigenaar: Als u een negatieve backlink heeft geïdentificeerd, kunt u proberen contact op te nemen met de eigenaar van de website en vragen om de link te verwijderen. Dit kan echter tijdrovend en niet altijd succesvol zijn.
 2. Gebruik de disavow-tool van Google: De disavow-tool is een functie binnen Google Search Console waarmee u Google kunt laten weten welke backlinks u wilt negeren. U kunt een lijst van URL’s indienen die u wilt disavowen, en Google zal deze links niet langer meenemen bij het bepalen van uw rangschikking in zoekresultaten.
 3. Verbeter uw eigen backlinkprofiel: Een andere benadering is om uw eigen backlinkprofiel te verbeteren door hoogwaardige backlinks te verkrijgen van betrouwbare websites. Dit kan helpen om de negatieve impact van schadelijke backlinks te verminderen.

Hoe de disavow-tool van Google te gebruiken?

De disavow-tool van Google is een krachtige tool om negatieve backlinks te beheren. Hier is hoe u het kunt gebruiken:

 1. Maak een lijst van de URL’s van de negatieve backlinks die u wilt disavowen. Zorg ervoor dat u de volledige URL’s opneemt, inclusief het http:// of https:// voorvoegsel.
 2. Maak een tekstbestand met de lijst van URL’s. Elke URL moet op een nieuwe regel beginnen.
 3. Log in op uw Google Search Console-account.
 4. Selecteer uw website in het dashboard.
 5. Klik op “Disavow links” in het linker menu.
 6. Klik op “Disavow links” en selecteer het tekstbestand met de lijst van URL’s.
 7. Klik op “Indienen” om de lijst van URL’s te verzenden naar Google.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van de disavow-tool geen garantie is dat de negatieve backlinks volledig worden genegeerd door zoekmachines. Het kan enige tijd duren voordat Google de disavowed links verwerkt en uw rangschikking in zoekresultaten aanpast.

Conclusie

Negatieve backlinks kunnen schadelijk zijn voor uw website en uw SEO-inspanningen ondermijnen. Het is belangrijk om regelmatig uw backlinkprofiel te controleren en negatieve backlinks te identificeren. Met behulp van tools zoals Google Search Console en de disavow-tool kunt u deze schadelijke links beheren en de negatieve impact minimaliseren. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om te werken aan het verbeteren van uw eigen backlinkprofiel door hoogwaardige backlinks te verkrijgen van betrouwbare websites. Door proactief om te gaan met negatieve backlinks, kunt u de rangschikking van uw website in zoekresultaten verbeteren en uw online aanwezigheid versterken.

Plaats een reactie