Hoe om te gaan met gebroken backlinks

Een van de grootste uitdagingen voor website-eigenaren en SEO-professionals is het omgaan met gebroken backlinks. Gebroken backlinks kunnen de prestaties van een website negatief beïnvloeden en de gebruikerservaring verminderen. In dit artikel zullen we bespreken wat gebroken backlinks zijn, waarom ze problematisch zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat zijn gebroken backlinks?

Gebroken backlinks, ook wel bekend als dode links, zijn links op een website die niet langer werken. Dit kan gebeuren wanneer een pagina waar de link naar verwijst, is verwijderd, verplaatst of hernoemd. Het kan ook voorkomen wanneer de URL van de doelpagina is gewijzigd zonder een juiste omleiding.

Gebroken backlinks kunnen zowel interne als externe links zijn. Interne gebroken backlinks verwijzen naar pagina’s binnen dezelfde website, terwijl externe gebroken backlinks verwijzen naar pagina’s op andere websites.

Waarom zijn gebroken backlinks problematisch?

Gebroken backlinks kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben voor een website:

  1. Slechte gebruikerservaring: Wanneer gebruikers op een gebroken backlink klikken, worden ze geconfronteerd met een foutmelding in plaats van de gewenste inhoud. Dit kan frustrerend zijn en ervoor zorgen dat gebruikers de website verlaten.
  2. Verlies van verkeer: Gebroken backlinks kunnen leiden tot een verlies van organisch verkeer. Als zoekmachines zoals Google gebroken backlinks tegenkomen, kunnen ze de betrouwbaarheid en relevantie van de website verminderen, wat resulteert in een lagere ranking in de zoekresultaten.
  3. Verlies van linkwaarde: Backlinks spelen een belangrijke rol in de SEO-strategie van een website. Gebroken backlinks betekenen dat de linkwaarde die door andere websites aan jouw website wordt gegeven, verloren gaat. Dit kan de algehele autoriteit en zichtbaarheid van je website verminderen.

Hoe om te gaan met gebroken backlinks

Het is essentieel om gebroken backlinks op je website op te sporen en ze op de juiste manier aan te pakken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Gebruik een backlink-analysetool: Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je gebroken backlinks op je website kunt identificeren. Deze tools scannen je website en geven een lijst weer van alle gebroken backlinks die ze hebben gevonden. Enkele populaire backlink-analysetools zijn Ahrefs, SEMrush en Moz.
  2. Controleer interne gebroken backlinks: Nadat je de lijst met gebroken backlinks hebt verkregen, is het belangrijk om te controleren of ze intern of extern zijn. Interne gebroken backlinks kunnen worden opgelost door de doelpagina te herstellen, de URL te wijzigen of een juiste omleiding in te stellen.
  3. Los externe gebroken backlinks op: Externe gebroken backlinks zijn moeilijker op te lossen, omdat je geen controle hebt over de doelpagina. Je kunt echter contact opnemen met de eigenaar van de website en hen op de hoogte stellen van de gebroken backlink. Ze kunnen ervoor kiezen om de link bij te werken of te verwijderen.
  4. 301-omleidingen instellen: Als je een pagina hebt verwijderd of verplaatst en er zijn nog steeds backlinks naar die pagina, kun je een 301-omleiding instellen. Een 301-omleiding stuurt gebruikers en zoekmachines automatisch door naar de nieuwe locatie van de pagina. Hierdoor blijft de linkwaarde behouden en worden gebruikers niet geconfronteerd met een foutmelding.
  5. Controleer regelmatig op gebroken backlinks: Het is belangrijk om regelmatig je website te controleren op gebroken backlinks. Nieuwe gebroken backlinks kunnen ontstaan door het verwijderen of verplaatsen van pagina’s, het wijzigen van URL’s of het verwijderen van externe links. Door regelmatig te controleren en problemen snel op te lossen, kun je de negatieve impact minimaliseren.

Conclusie

Gebroken backlinks kunnen een grote uitdaging vormen voor website-eigenaren en SEO-professionals. Ze kunnen de gebruikerservaring verminderen, organisch verkeer verliezen en de linkwaarde van een website aantasten. Het is echter mogelijk om gebroken backlinks effectief aan te pakken door het gebruik van backlink-analysetools, het controleren en oplossen van interne en externe gebroken backlinks, het instellen van 301-omleidingen en regelmatige controles. Door proactief te zijn en gebroken backlinks aan te pakken, kun je de prestaties en zichtbaarheid van je website verbeteren.

Plaats een reactie