Hoe om te gaan met 404-fouten voor SEO

404-fouten zijn een veelvoorkomend probleem op websites. Het kan frustrerend zijn voor zowel website-eigenaren als gebruikers wanneer ze een 404-foutpagina tegenkomen. Deze foutmelding geeft aan dat de pagina die de gebruiker probeert te bereiken niet gevonden kan worden. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een verwijderde pagina, een verkeerde URL of een verbroken link. Het is belangrijk om op de juiste manier om te gaan met 404-fouten, zodat ze geen negatieve invloed hebben op de SEO van je website.

Wat is een 404-fout?

Een 404-fout treedt op wanneer een gebruiker een pagina probeert te bereiken die niet bestaat. Het is een HTTP-statuscode die aangeeft dat de gevraagde bron niet gevonden kan worden op de server. In plaats van de gewenste pagina te tonen, wordt de gebruiker doorverwezen naar een 404-foutpagina. Deze pagina kan een standaardfoutmelding zijn of een aangepaste pagina die specifiek is ontworpen voor jouw website.

Waarom zijn 404-fouten slecht voor SEO?

404-fouten kunnen een negatieve invloed hebben op de SEO van je website. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan de gebruikerservaring en het tonen van relevante zoekresultaten. Wanneer een zoekmachine een 404-fout tegenkomt, kan dit leiden tot een lagere ranking van je website in de zoekresultaten. Dit komt omdat zoekmachines de voorkeur geven aan websites met goede gebruikerservaring en relevante inhoud. Als je website veel 404-fouten bevat, kan dit een teken zijn van een slechte gebruikerservaring en kan het de ranking van je website negatief beïnvloeden.

Hoe kun je 404-fouten opsporen?

Voordat je 404-fouten kunt oplossen, moet je ze eerst opsporen. Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van 404-fouten op je website. Een van de meest populaire tools is Google Search Console. Deze gratis tool van Google biedt gedetailleerde rapporten over de prestaties van je website in de zoekresultaten, inclusief eventuele 404-fouten. Je kunt ook gebruik maken van andere tools zoals Screaming Frog, Moz en SEMrush om 404-fouten op te sporen.

Wanneer je een lijst met 404-fouten hebt, is het belangrijk om te begrijpen waarom deze fouten optreden. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Een pagina is verwijderd of verplaatst zonder een juiste omleiding te maken.
  • Een URL is verkeerd gespeld of bevat onjuiste tekens.
  • Een link naar je website bevat een typfout of is verbroken.

Hoe om te gaan met 404-fouten?

Als je eenmaal weet waarom de 404-fouten optreden, kun je stappen ondernemen om ze op te lossen. Hier zijn enkele tips om op de juiste manier om te gaan met 404-fouten:

  1. 301-omleidingen: Als een pagina permanent is verwijderd of verplaatst, is het belangrijk om een 301-omleiding in te stellen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe pagina of een relevante pagina op je website. Het helpt ook zoekmachines om de nieuwe locatie van de pagina te begrijpen en de ranking over te dragen.
  2. Aangepaste 404-pagina: In plaats van de standaard 404-foutpagina te tonen, kun je een aangepaste 404-pagina maken. Deze pagina kan nuttige informatie bevatten, zoals een zoekbalk, links naar populaire pagina’s of een contactformulier. Het doel is om de gebruiker te helpen bij het vinden van de gewenste informatie en de kans te vergroten dat ze op je website blijven.
  3. Controleer interne links: Controleer regelmatig je interne links om ervoor te zorgen dat ze correct zijn. Als je een pagina hebt verwijderd of verplaatst, moet je ervoor zorgen dat alle interne links naar die pagina worden bijgewerkt. Dit voorkomt dat gebruikers en zoekmachines 404-fouten tegenkomen bij het volgen van interne links.
  4. Controleer externe links: Externe links naar je website kunnen ook leiden tot 404-fouten als de URL’s verkeerd zijn gespeld of als de pagina’s niet meer bestaan. Gebruik tools zoals Google Search Console om externe links naar je website te controleren en eventuele fouten op te sporen. Neem contact op met de eigenaren van de websites die naar je linken en vraag hen om de links bij te werken.
  5. Monitor 404-fouten: Blijf regelmatig controleren op nieuwe 404-fouten op je website. Dit kan handmatig worden gedaan of met behulp van tools zoals Google Search Console. Door 404-fouten snel op te sporen en op te lossen, minimaliseer je de negatieve impact op je SEO.

Conclusie

404-fouten zijn een veelvoorkomend probleem op websites, maar ze kunnen een negatieve invloed hebben op de SEO. Het is belangrijk om op de juiste manier om te gaan met 404-fouten om de gebruikerservaring te verbeteren en de ranking van je website te behouden. Door 301-omleidingen in te stellen, aangepaste 404-pagina’s te maken en regelmatig je interne en externe links te controleren, kun je 404-fouten minimaliseren en de SEO van je website optimaliseren.

Plaats een reactie