Hoe je XML-sitemaps kunt verzenden naar zoekmachines

Een XML-sitemap is een bestand dat speciaal is ontworpen om zoekmachines te helpen bij het indexeren van de inhoud van je website. Het bevat een lijst van alle pagina’s op je site, samen met aanvullende informatie zoals de laatste wijzigingsdatum en de prioriteit van elke pagina. Door je XML-sitemap naar zoekmachines te verzenden, geef je ze een duidelijk overzicht van je website en help je ze om je pagina’s sneller en efficiënter te indexeren.

Waarom is het verzenden van XML-sitemaps belangrijk?

Het verzenden van XML-sitemaps naar zoekmachines is belangrijk omdat het je helpt om je website beter zichtbaar te maken in de zoekresultaten. Door zoekmachines te voorzien van een XML-sitemap, geef je ze een gestructureerd overzicht van je website en help je ze om alle belangrijke pagina’s te vinden en te indexeren. Dit is vooral handig als je een grote website hebt met veel pagina’s of als je regelmatig nieuwe inhoud toevoegt.

Daarnaast kan het verzenden van XML-sitemaps ook helpen bij het ontdekken van eventuele problemen met je website, zoals gebroken links of pagina’s die niet kunnen worden geïndexeerd. Door deze problemen vroegtijdig op te sporen en op te lossen, kun je de algehele prestaties van je website verbeteren en de gebruikerservaring optimaliseren.

Hoe maak je een XML-sitemap?

Voordat je je XML-sitemap kunt verzenden naar zoekmachines, moet je er eerst een maken. Gelukkig zijn er verschillende tools en plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het genereren van een XML-sitemap voor je website. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Yoast SEO: Deze WordPress-plugin genereert automatisch een XML-sitemap voor je website en biedt ook extra functies voor zoekmachineoptimalisatie.
 • Google XML Sitemaps: Deze plugin is specifiek ontworpen om XML-sitemaps te genereren voor WordPress-websites.
 • Screaming Frog: Deze tool is handig voor het genereren van XML-sitemaps voor websites die geen gebruik maken van WordPress.

Zodra je een tool of plugin hebt gekozen, volg je de instructies om je XML-sitemap te genereren. Zorg ervoor dat je alle belangrijke pagina’s van je website opneemt en dat de sitemap regelmatig wordt bijgewerkt om nieuwe inhoud weer te geven.

Hoe verzend je je XML-sitemap naar zoekmachines?

Als je eenmaal een XML-sitemap hebt gegenereerd, is het tijd om deze naar zoekmachines te verzenden. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Maak een account aan bij Google Search Console, Bing Webmaster Tools of een andere zoekmachineconsole.
 2. Voeg je website toe aan de console en verifieer je eigendom.
 3. Zoek naar de optie om je XML-sitemap in te dienen en klik erop.
 4. Voer de URL van je XML-sitemap in en verzend deze.
 5. Herhaal het proces voor elke zoekmachineconsole waarbij je je wilt aanmelden.

Het kan enige tijd duren voordat zoekmachines je XML-sitemap verwerken en je pagina’s beginnen te indexeren. Blijf geduldig en controleer regelmatig je zoekmachineconsole om de voortgang te volgen.

Extra tips voor het verzenden van XML-sitemaps naar zoekmachines

Naast het genereren en verzenden van je XML-sitemap, zijn er nog enkele extra tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat zoekmachines je website optimaal kunnen indexeren:

 • Optimaliseer je XML-sitemap door de prioriteit en de wijzigingsfrequentie van je pagina’s correct in te stellen.
 • Voeg een link naar je XML-sitemap toe aan je robots.txt-bestand om zoekmachines te helpen deze te vinden.
 • Controleer regelmatig je zoekmachineconsole voor eventuele fouten of waarschuwingen met betrekking tot je XML-sitemap.
 • Voeg interne links toe aan je pagina’s om zoekmachines te helpen bij het ontdekken en indexeren van nieuwe inhoud.

Door deze tips te volgen en je XML-sitemap regelmatig bij te werken en naar zoekmachines te verzenden, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten en ervoor zorgen dat je pagina’s snel en efficiënt worden geïndexeerd.

Conclusie

Het verzenden van XML-sitemaps naar zoekmachines is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je website goed wordt geïndexeerd en zichtbaar is in de zoekresultaten. Door een XML-sitemap te genereren en deze naar zoekmachines te verzenden, geef je ze een gestructureerd overzicht van je website en help je ze om alle belangrijke pagina’s te vinden en te indexeren. Volg de bovenstaande stappen en tips om ervoor te zorgen dat je XML-sitemap effectief wordt gebruikt en je website optimaal wordt geïndexeerd.

Plaats een reactie