Hoe gebruik je noindex en nofollow-tags verstandig?

Als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO), zijn er verschillende technieken en strategieën die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Een van die technieken is het gebruik van noindex en nofollow-tags. In dit artikel zullen we bespreken wat deze tags zijn, hoe ze werken en hoe je ze verstandig kunt gebruiken om de prestaties van je website te verbeteren.

Wat zijn noindex en nofollow-tags?

Noindex en nofollow-tags zijn HTML-attributen die je kunt toevoegen aan de code van je website om zoekmachines te vertellen hoe ze bepaalde pagina’s moeten behandelen. Hier is een korte uitleg van elk:

  • Noindex: Deze tag vertelt zoekmachines om een bepaalde pagina niet op te nemen in hun index. Met andere woorden, de pagina wordt niet weergegeven in de zoekresultaten.
  • Nofollow: Deze tag vertelt zoekmachines om geen links op een bepaalde pagina te volgen. Met andere woorden, de pagina wordt niet gevolgd door zoekmachines en de links op die pagina worden niet geïndexeerd.

Het gebruik van deze tags kan handig zijn in bepaalde situaties, zoals wanneer je wilt voorkomen dat bepaalde pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten of wanneer je wilt voorkomen dat zoekmachines bepaalde links volgen.

Hoe gebruik je noindex-tags verstandig?

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig kan zijn om noindex-tags te gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Privacygevoelige pagina’s: Als je pagina’s hebt met persoonlijke informatie, zoals inlogpagina’s of pagina’s met creditcardgegevens, wil je waarschijnlijk niet dat deze pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten. Door een noindex-tag aan deze pagina’s toe te voegen, kun je voorkomen dat zoekmachines ze indexeren.
  2. Duplicate content: Als je meerdere pagina’s hebt met dezelfde inhoud, kan dit problemen veroorzaken met betrekking tot duplicate content. Door een noindex-tag toe te voegen aan de duplicaatpagina’s, kun je voorkomen dat zoekmachines ze indexeren en de waarde van je website verspreiden over meerdere pagina’s.
  3. Tijdelijke pagina’s: Soms maak je tijdelijke pagina’s aan die je niet permanent wilt laten indexeren. Bijvoorbeeld een pagina voor een tijdelijke promotie of een pagina voor een evenement dat al is afgelopen. Door een noindex-tag aan deze pagina’s toe te voegen, kun je voorkomen dat ze in de zoekresultaten verschijnen nadat ze niet meer relevant zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van noindex-tags niet betekent dat zoekmachines de pagina helemaal niet zullen crawlen. Ze zullen nog steeds de pagina bezoeken en de links op die pagina volgen. Ze zullen echter de pagina niet opnemen in hun index en deze niet weergeven in de zoekresultaten.

Hoe gebruik je nofollow-tags verstandig?

Het gebruik van nofollow-tags kan ook nuttig zijn in bepaalde situaties. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Externe links: Als je links hebt naar externe websites waar je geen vertrouwen in hebt of die mogelijk schadelijk kunnen zijn, kun je een nofollow-tag aan die links toevoegen. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat je niet wilt dat je website geassocieerd wordt met die externe websites.
  2. Gebruikers gegenereerde inhoud: Als je een website hebt waar gebruikers inhoud kunnen plaatsen, zoals opmerkingen of forumthreads, wil je misschien voorkomen dat zoekmachines de links in die gebruikersinhoud volgen. Door een nofollow-tag aan die links toe te voegen, kun je voorkomen dat zoekmachines ze indexeren en de waarde van je website verspreiden naar mogelijk onbetrouwbare bronnen.
  3. Advertenties: Als je advertenties op je website hebt, kun je een nofollow-tag aan de links in die advertenties toevoegen. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat de links betaalde advertenties zijn en geen organische links die de waarde van je website beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van nofollow-tags niet betekent dat zoekmachines de pagina helemaal niet zullen crawlen. Ze zullen nog steeds de pagina bezoeken en de inhoud ervan indexeren. Ze zullen echter de links op die pagina niet volgen en de waarde van je website niet verspreiden naar de gelinkte pagina’s.

Conclusie

Noindex en nofollow-tags zijn handige hulpmiddelen om zoekmachines te vertellen hoe ze bepaalde pagina’s en links moeten behandelen. Door deze tags verstandig te gebruiken, kun je de prestaties van je website verbeteren en problemen met betrekking tot duplicate content, privacygevoelige informatie en onbetrouwbare links voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van deze tags niet betekent dat zoekmachines de pagina’s helemaal niet zullen crawlen, maar dat ze de pagina’s of links niet zullen opnemen in hun index of volgen. Door noindex en nofollow-tags op de juiste manier te gebruiken, kun je de zichtbaarheid en betrouwbaarheid van je website vergroten.

Plaats een reactie