Het opbouwen van lokale backlinks voor betere rankings

Backlinks spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de zoekmachine rankings van een website. Ze zijn een belangrijke factor die zoekmachines zoals Google gebruiken om de autoriteit en relevantie van een website te bepalen. Het opbouwen van lokale backlinks kan een effectieve strategie zijn om de rankings van een website te verbeteren, vooral voor bedrijven die zich richten op een specifieke lokale markt.

Wat zijn lokale backlinks?

Lokale backlinks zijn links van andere websites die afkomstig zijn uit dezelfde geografische regio als jouw bedrijf. Deze links kunnen afkomstig zijn van lokale bedrijvengidsen, lokale nieuwswebsites, lokale blogs en andere relevante lokale bronnen. Het verkrijgen van lokale backlinks is belangrijk omdat ze de geloofwaardigheid en relevantie van jouw website vergroten voor lokale zoekopdrachten.

Waarom zijn lokale backlinks belangrijk voor betere rankings?

Er zijn verschillende redenen waarom lokale backlinks belangrijk zijn voor het verbeteren van de zoekmachine rankings:

 • Lokale relevantie: Lokale backlinks geven aan zoekmachines aan dat jouw website relevant is voor de lokale markt. Dit kan helpen om hoger te ranken in lokale zoekresultaten.
 • Verhoogde autoriteit: Backlinks van lokale bronnen kunnen de autoriteit van jouw website vergroten, vooral als deze bronnen zelf een hoge autoriteit hebben. Dit kan jouw website helpen om hoger te ranken in zowel lokale als algemene zoekresultaten.
 • Meer verkeer: Lokale backlinks kunnen ook direct verkeer naar jouw website genereren, vooral als ze afkomstig zijn van populaire lokale bronnen. Dit kan leiden tot meer potentiële klanten en conversies.

Hoe bouw je lokale backlinks op?

Het opbouwen van lokale backlinks vereist een strategische aanpak. Hier zijn enkele effectieve strategieën om lokale backlinks op te bouwen:

 1. Maak een lijst van lokale bedrijvengidsen: Zoek naar lokale bedrijvengidsen in jouw regio en voeg jouw bedrijf toe aan deze directories. Veel van deze directories bieden de mogelijkheid om een link naar jouw website toe te voegen.
 2. Werk samen met lokale organisaties: Word lid van lokale zakelijke organisaties en neem deel aan evenementen en netwerkmogelijkheden. Dit kan leiden tot kansen om jouw website te promoten en lokale backlinks te verkrijgen.
 3. Creëer lokale content: Maak content die specifiek gericht is op jouw lokale markt. Dit kan bijvoorbeeld lokale nieuwsartikelen, evenementenkalenders of lokale gidsen zijn. Lokale websites en blogs kunnen geïnteresseerd zijn in het delen van deze content en het plaatsen van een backlink naar jouw website.
 4. Werk samen met lokale influencers: Identificeer invloedrijke personen in jouw lokale markt, zoals bloggers, vloggers of sociale media-influencers. Benader hen en bied hen waardevolle content of samenwerkingsmogelijkheden aan in ruil voor een backlink naar jouw website.
 5. Benader lokale nieuwswebsites: Stuur persberichten naar lokale nieuwswebsites over nieuwe producten, diensten, evenementen of andere relevante ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. Als jouw persbericht wordt opgepikt, kan dit resulteren in een backlink naar jouw website.

Belangrijke overwegingen bij het opbouwen van lokale backlinks

Hoewel het opbouwen van lokale backlinks gunstig kan zijn voor jouw zoekmachine rankings, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Het verkrijgen van een paar hoogwaardige lokale backlinks is vaak waardevoller dan het hebben van veel lage kwaliteit backlinks. Richt je op het verkrijgen van backlinks van relevante en betrouwbare lokale bronnen.
 • Natuurlijk linkprofiel: Zorg ervoor dat jouw linkprofiel er natuurlijk uitziet voor zoekmachines. Dit betekent dat je een mix van verschillende soorten backlinks moet hebben, niet alleen lokale backlinks.
 • Voorkom spammy tactieken: Vermijd het gebruik van spammy tactieken om backlinks te verkrijgen, zoals het kopen van links of het deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s. Deze tactieken kunnen schadelijk zijn voor jouw rankings en reputatie.

Conclusie

Het opbouwen van lokale backlinks is een effectieve strategie om de zoekmachine rankings van jouw website te verbeteren, vooral als je je richt op een specifieke lokale markt. Door lokale relevantie, verhoogde autoriteit en meer verkeer te bieden, kunnen lokale backlinks jouw website helpen om hoger te ranken in lokale zoekresultaten en meer potentiële klanten aan te trekken. Door strategisch te werk te gaan en te focussen op kwaliteit en natuurlijkheid, kun je succesvolle lokale backlinkcampagnes opzetten en de online zichtbaarheid van jouw bedrijf vergroten.

Plaats een reactie