Het meten van merkbekendheid met behulp van gastbloggen

Gastbloggen is een effectieve strategie om de merkbekendheid van een bedrijf te vergroten. Door het schrijven van gastblogs op relevante websites, kan een bedrijf zijn expertise tonen aan een nieuw publiek en tegelijkertijd waardevolle backlinks naar zijn eigen website genereren. Maar hoe meet je eigenlijk de merkbekendheid die wordt gegenereerd door gastbloggen? In dit artikel zullen we ingaan op verschillende methoden en tools die kunnen worden gebruikt om de impact van gastbloggen op de merkbekendheid te meten.

1. Google Analytics

Een van de meest gebruikte tools om de merkbekendheid te meten is Google Analytics. Met deze gratis tool kun je het verkeer naar je website volgen en analyseren. Door het instellen van aangepaste doelen en gebeurtenissen, kun je specifiek meten hoeveel bezoekers er via gastblogs op je website terechtkomen. Daarnaast kun je ook zien hoe lang deze bezoekers op je website blijven, welke pagina’s ze bezoeken en of ze uiteindelijk een conversie voltooien.

Om het verkeer van gastblogs te meten, kun je gebruik maken van UTM-tags. Dit zijn stukjes code die je aan de URL van je gastblog kunt toevoegen, zodat je kunt zien hoeveel bezoekers er via die specifieke link naar je website zijn gekomen. Door het instellen van aangepaste doelen in Google Analytics, kun je ook meten hoeveel van deze bezoekers uiteindelijk een gewenste actie hebben ondernomen, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop.

2. Social media monitoring tools

Gastbloggen gaat vaak hand in hand met het delen van de gastblogs op social media. Door het monitoren van social media kanalen, kun je zien hoeveel mensen je gastblogs hebben gedeeld, geliked of erop hebben gereageerd. Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het monitoren van social media activiteiten, zoals Hootsuite, Buffer en Sprout Social.

Met deze tools kun je niet alleen zien hoeveel mensen je gastblogs hebben bereikt, maar ook welke berichten het meest populair zijn en welke social media kanalen het meeste verkeer naar je website genereren. Door deze gegevens te analyseren, kun je bepalen welke gastblogs het meest succesvol zijn in het vergroten van je merkbekendheid en welke kanalen je het beste kunt gebruiken om je gastblogs te delen.

3. Backlink monitoring tools

Een belangrijk voordeel van gastbloggen is het genereren van waardevolle backlinks naar je eigen website. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website en spelen een belangrijke rol in de zoekmachineoptimalisatie. Door het monitoren van je backlinks, kun je zien welke websites naar je gastblogs linken en hoeveel verkeer deze links naar je website genereren.

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het monitoren van je backlinks, zoals Ahrefs, Moz en SEMrush. Met deze tools kun je niet alleen zien welke websites naar je gastblogs linken, maar ook de autoriteit van deze websites en de kwaliteit van de backlinks beoordelen. Door deze gegevens te analyseren, kun je bepalen welke gastblogs het meest waardevol zijn in termen van backlinks en welke websites je het beste kunt benaderen voor toekomstige gastblogmogelijkheden.

4. Surveys en enquêtes

Hoewel het meten van merkbekendheid met behulp van tools en statistieken nuttig kan zijn, is het ook belangrijk om de mening van je doelgroep te peilen. Surveys en enquêtes kunnen je waardevolle inzichten geven in hoe bekend je merk is bij je doelgroep en hoe gastbloggen heeft bijgedragen aan deze bekendheid.

Je kunt bijvoorbeeld een enquête opstellen waarin je vraagt of respondenten ooit van je merk hebben gehoord en zo ja, hoe ze erover hebben gehoord. Door specifieke vragen te stellen over gastbloggen, kun je achterhalen of je gastblogs daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de merkbekendheid. Daarnaast kun je ook vragen naar de algemene perceptie van je merk en of respondenten bereid zouden zijn om je aan te bevelen aan anderen.

Conclusie

Het meten van merkbekendheid met behulp van gastbloggen is essentieel om de effectiviteit van je gastblogstrategie te beoordelen. Door het gebruik van tools zoals Google Analytics, social media monitoring tools, backlink monitoring tools en surveys, kun je inzicht krijgen in hoeveel verkeer je gastblogs genereren, hoeveel mensen je gastblogs bereiken en hoe je merk wordt waargenomen door je doelgroep. Door deze gegevens te analyseren, kun je je gastblogstrategie optimaliseren en je merkbekendheid verder vergroten.

Plaats een reactie