Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is een strategie waarbij je links naar jouw website verkrijgt van andere websites. Deze links fungeren als aanbevelingen en kunnen de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website vergroten. Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van groot belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. In dit artikel bespreken we verschillende methoden en tools die je kunt gebruiken om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten.

1. Google Analytics

Een van de meest gebruikte tools om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, is Google Analytics. Met deze gratis tool kun je gedetailleerde informatie verkrijgen over het verkeer naar jouw website, inclusief het aantal bezoekers, de herkomst van het verkeer en de pagina’s die het meest worden bezocht. Om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op jouw Google Analytics-account en selecteer de gewenste website.
 2. Ga naar het tabblad ‘Acquisitie’ en klik op ‘Alle verkeer’ en vervolgens op ‘Bron/medium’.
 3. Je ziet nu een lijst met bronnen en mediums die verkeer naar jouw website hebben gestuurd. Zoek naar bronnen die verwijzen naar externe websites, zoals blogs, nieuwsartikelen of sociale media.
 4. Analyseer het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op de site en het bouncepercentage van deze bronnen. Dit geeft je een indicatie van de kwaliteit en relevantie van het verkeer dat via deze links naar jouw website komt.

2. Backlink-analysetools

Naast Google Analytics zijn er verschillende tools beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor het analyseren van backlinks. Deze tools kunnen je helpen bij het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen door inzicht te geven in de kwaliteit en kwantiteit van jouw backlinks. Enkele populaire backlink-analysetools zijn:

 • Ahrefs: Deze tool biedt uitgebreide informatie over jouw backlinks, waaronder het aantal verwijzende domeinen, de domeinautoriteit en de ankertekst.
 • Majestic: Majestic biedt vergelijkbare functies als Ahrefs en geeft ook inzicht in de historische gegevens van jouw backlinks.
 • SEMrush: SEMrush is een alles-in-één SEO-tool die ook backlink-analyse mogelijk maakt. Het biedt gedetailleerde rapporten over jouw backlinks en de mogelijkheid om de linkbuilding-inspanningen van jouw concurrenten te analyseren.

3. Zoekmachineposities

Een andere manier om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, is door te kijken naar de positie van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines. Als jouw linkbuilding-inspanningen effectief zijn, zou je website hoger moeten ranken voor relevante zoekwoorden. Je kunt dit handmatig controleren door te zoeken naar jouw belangrijkste zoekwoorden en te kijken waar jouw website verschijnt. Er zijn echter ook tools beschikbaar die dit proces automatiseren, zoals:

 • Google Search Console: Deze gratis tool van Google biedt inzicht in de zoekprestaties van jouw website, inclusief de gemiddelde positie in de zoekresultaten en het aantal vertoningen en klikken.
 • SEMrush: Naast backlink-analyse biedt SEMrush ook mogelijkheden om de zoekmachineposities van jouw website te volgen. Je kunt jouw belangrijkste zoekwoorden invoeren en de tool zal de positie van jouw website in de zoekresultaten bijhouden.
 • Rank Tracker: Deze tool is specifiek ontworpen voor het bijhouden van zoekmachineposities. Je kunt jouw belangrijkste zoekwoorden invoeren en de tool zal regelmatig controleren op veranderingen in de zoekresultaten.

4. Conversies en doelen

Uiteindelijk is het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen niet alleen gebaseerd op verkeer en posities, maar ook op conversies en doelen. Een conversie kan bijvoorbeeld een aankoop, een nieuwsbriefinschrijving of een contactaanvraag zijn, afhankelijk van het doel van jouw website. Om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen op dit gebied te meten, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Stel doelen in binnen Google Analytics die overeenkomen met jouw conversies. Dit kan bijvoorbeeld een bedankpagina zijn na een aankoop of een bevestigingspagina na een contactaanvraag.
 2. Ga naar het tabblad ‘Conversies’ in Google Analytics en klik op ‘Doelen’ en vervolgens op ‘Overzicht’.
 3. Je ziet nu een overzicht van het aantal conversies, de conversieratio en de waarde van de conversies. Analyseer deze gegevens om te bepalen of jouw linkbuilding-inspanningen hebben bijgedragen aan het behalen van jouw doelen.

Conclusie

Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van cruciaal belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. Door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics, backlink-analysetools, zoekmachineposities en conversies en doelen, kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw linkbuilding-strategie. Het is belangrijk om regelmatig te analyseren en te evalueren, zodat je jouw linkbuilding-inspanningen kunt optimaliseren en het succes van jouw website kunt vergroten.

Plaats een reactie