Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is een strategie waarbij je links naar jouw website verkrijgt van andere websites. Deze links fungeren als aanbevelingen en kunnen de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website vergroten. Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van groot belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. In dit artikel bespreken we verschillende methoden en tools die je kunt gebruiken om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten.

1. Google Analytics

Een van de meest gebruikte tools om het succes van linkbuilding te meten is Google Analytics. Met deze gratis tool kun je verschillende statistieken bijhouden, zoals het aantal bezoekers dat via een link op een andere website op jouw website terechtkomt. Om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Log in op Google Analytics en selecteer jouw website.
  2. Navigeer naar het tabblad ‘Acquisitie’ en klik op ‘Alle verkeer’ en vervolgens op ‘Verwijzingen’.
  3. Je ziet nu een lijst met websites die verkeer naar jouw website hebben gestuurd. Je kunt de resultaten filteren op basis van de datum om het verkeer van specifieke linkbuilding-inspanningen te meten.
  4. Analyseer de gegevens en bepaal welke linkbuilding-inspanningen het meeste verkeer naar jouw website hebben gegenereerd.

2. Backlink-analysetools

Naast Google Analytics zijn er ook verschillende tools beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor het analyseren van backlinks. Deze tools kunnen je helpen bij het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen door inzicht te geven in de kwaliteit en kwantiteit van de links die naar jouw website verwijzen. Enkele populaire backlink-analysetools zijn:

  • Ahrefs: Deze tool biedt gedetailleerde informatie over backlinks, waaronder de domeinautoriteit van de verwijzende website, het aantal links en de ankertekst.
  • Majestic: Majestic biedt vergelijkbare functies als Ahrefs en geeft ook inzicht in de historische gegevens van backlinks.
  • SEMrush: SEMrush is een alles-in-één SEO-tool die ook backlink-analyse mogelijk maakt.

3. Zoekmachineposities

Een andere manier om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, is door te kijken naar de positie van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines. Als jouw linkbuilding-inspanningen effectief zijn, zou je website hoger moeten ranken voor relevante zoekwoorden. Je kunt dit handmatig controleren door te zoeken naar de zoekwoorden waarop je wilt ranken en te kijken waar jouw website verschijnt. Er zijn ook tools beschikbaar, zoals Moz en SEMrush, die je kunnen helpen bij het bijhouden van jouw zoekmachineposities.

4. Conversies en doelen

Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen gaat niet alleen om het vergroten van het verkeer naar jouw website, maar ook om het behalen van conversies en doelen. Een conversie kan bijvoorbeeld een aankoop, een nieuwsbriefinschrijving of het invullen van een contactformulier zijn. Door conversies en doelen bij te houden, kun je bepalen of jouw linkbuilding-inspanningen daadwerkelijk bijdragen aan het behalen van jouw bedrijfsdoelstellingen. Google Analytics biedt ook de mogelijkheid om conversies en doelen bij te houden, zodat je kunt zien welke linkbuilding-inspanningen het meest waardevol zijn in termen van conversies.

5. Sociale signalen

Naast backlinks kunnen ook sociale signalen een indicatie zijn van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen. Sociale signalen zijn onder andere het aantal likes, shares en reacties op sociale media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Deze signalen geven aan dat jouw content waardevol en de moeite waard is om te delen. Je kunt sociale signalen meten door de statistieken van jouw sociale media accounts te bekijken of door gebruik te maken van tools zoals BuzzSumo.

Conclusie

Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van cruciaal belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. Door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics, backlink-analysetools, het bijhouden van zoekmachineposities, conversies en doelen, en sociale signalen, kun je een goed inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw linkbuilding-strategie. Het is belangrijk om regelmatig te meten en te analyseren, zodat je jouw linkbuilding-inspanningen kunt optimaliseren en het succes van jouw website kunt vergroten.

Plaats een reactie