Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is een strategie waarbij je links naar jouw website verkrijgt van andere websites. Deze links fungeren als aanbevelingen en kunnen de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website vergroten. Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van groot belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. In dit artikel bespreken we verschillende methoden en tools die je kunt gebruiken om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten.

1. Google Analytics

Een van de meest gebruikte tools om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, is Google Analytics. Met deze gratis tool kun je gedetailleerde informatie verkrijgen over het verkeer naar jouw website, inclusief het aantal bezoekers, de herkomst van het verkeer en de pagina’s die het meest worden bezocht. Om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Log in op Google Analytics en selecteer jouw website.
  2. Navigeer naar het tabblad ‘Acquisitie’ en klik op ‘Alle verkeer’ en vervolgens op ‘Bron/medium’.
  3. Zoek naar de bronnen die verwijzen naar jouw website. Dit kunnen andere websites zijn waarop jouw links zijn geplaatst.
  4. Analyseer het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op de site en het bouncepercentage van deze bronnen. Dit geeft je inzicht in de kwaliteit van het verkeer dat via deze links naar jouw website komt.

2. Backlink-analysetools

Naast Google Analytics zijn er verschillende andere tools beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor het analyseren van backlinks. Deze tools kunnen je helpen bij het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen door inzicht te geven in de kwaliteit en kwantiteit van jouw backlinks. Enkele populaire backlink-analysetools zijn:

  • Ahrefs: Deze tool biedt gedetailleerde informatie over jouw backlinks, inclusief de domeinautoriteit van de verwijzende websites, het aantal verwijzende domeinen en de ankerteksten die worden gebruikt.
  • Majestic: Majestic biedt vergelijkbare functies als Ahrefs en geeft ook inzicht in de historische gegevens van jouw backlinks.
  • SEMrush: Naast backlink-analyse biedt SEMrush ook andere SEO-functionaliteiten, zoals concurrentieanalyse en zoekwoordonderzoek.

3. Zoekmachineposities

Een andere manier om het succes van jouw linkbuilding-inspanningen te meten, is door te kijken naar de positie van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines. Als jouw linkbuilding-inspanningen effectief zijn, zou je website hoger moeten ranken voor relevante zoekwoorden. Je kunt dit handmatig controleren door te zoeken naar jouw belangrijkste zoekwoorden en te kijken waar jouw website wordt weergegeven. Er zijn ook tools beschikbaar, zoals Moz en SEMrush, die je kunnen helpen bij het bijhouden van jouw zoekmachineposities en het analyseren van de impact van jouw linkbuilding-inspanningen.

4. Conversies en doelen

Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen gaat niet alleen over het verkrijgen van meer verkeer naar jouw website, maar ook over het behalen van conversies en doelen. Een conversie kan bijvoorbeeld een aankoop, een nieuwsbriefinschrijving of het invullen van een contactformulier zijn. Door conversies en doelen bij te houden, kun je bepalen of het verkeer dat via jouw links binnenkomt daadwerkelijk waardevol is. Google Analytics biedt de mogelijkheid om conversies en doelen in te stellen en bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld een doel instellen voor het aantal nieuwsbriefinschrijvingen en bijhouden hoeveel inschrijvingen afkomstig zijn van jouw linkbuilding-inspanningen.

5. Sociale signalen

Naast backlinks kunnen ook sociale signalen een indicatie zijn van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen. Sociale signalen zijn onder andere het aantal likes, shares en reacties op sociale media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Deze signalen geven aan dat jouw content waardevol en de moeite waard is om te delen. Je kunt sociale signalen meten door de statistieken van jouw sociale media accounts te bekijken of door gebruik te maken van tools zoals BuzzSumo.

Conclusie

Het meten van het succes van jouw linkbuilding-inspanningen is van cruciaal belang om te bepalen of je op de juiste weg bent en om eventuele aanpassingen te kunnen maken. Door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics, backlink-analysetools, zoekmachineposities, conversies en doelen, en sociale signalen, kun je een goed inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw linkbuilding-strategie. Het is belangrijk om regelmatig te meten en te analyseren, zodat je jouw linkbuilding-inspanningen kunt optimaliseren en het succes van jouw website kunt vergroten.

Plaats een reactie