Het gebruik van schema markup voor contentoptimalisatie

Schema markup is een belangrijke techniek die gebruikt kan worden om de contentoptimalisatie van een website te verbeteren. Met behulp van schema markup kunnen zoekmachines beter begrijpen waar de content over gaat en deze op een relevante manier presenteren aan gebruikers. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het gebruik van schema markup en hoe het kan bijdragen aan de optimalisatie van je content.

Wat is schema markup?

Schema markup is een vorm van microdata die aan de HTML-code van een webpagina wordt toegevoegd. Het voorziet zoekmachines van extra informatie over de content op de pagina, zoals de betekenis van specifieke woorden, de structuur van de pagina en de relatie tussen verschillende elementen. Deze extra informatie helpt zoekmachines om de content beter te begrijpen en te indexeren.

Schema markup maakt gebruik van een gestructureerd formaat dat bekend staat als schema.org. Dit formaat bevat een uitgebreide bibliotheek van gestructureerde gegevenstypen, ook wel schema’s genoemd, die kunnen worden toegepast op verschillende soorten content, zoals artikelen, producten, evenementen, beoordelingen en meer.

Waarom is schema markup belangrijk voor contentoptimalisatie?

Het gebruik van schema markup heeft verschillende voordelen voor de contentoptimalisatie van een website:

 • Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten: Door schema markup toe te voegen aan je content, kunnen zoekmachines deze op een meer gestructureerde en relevante manier weergeven in de zoekresultaten. Dit kan resulteren in een hogere klikfrequentie en meer organisch verkeer naar je website.
 • Betere interpretatie van content: Schema markup voorziet zoekmachines van extra contextuele informatie over je content. Hierdoor kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je content over gaat en deze op een relevante manier presenteren aan gebruikers. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten.
 • Verrijkte zoekresultaten: Met behulp van schema markup kunnen zoekmachines rijke zoekresultaten genereren, zoals beoordelingen, prijsinformatie, afbeeldingen en meer. Deze verrijkte zoekresultaten vallen meer op en kunnen de aandacht van gebruikers trekken, wat resulteert in een hogere klikfrequentie.
 • Meer kans op featured snippets: Door schema markup toe te voegen aan je content, vergroot je de kans dat je content wordt weergegeven als een featured snippet in de zoekresultaten. Featured snippets zijn korte samenvattingen van content die direct bovenaan de zoekresultaten worden weergegeven en kunnen zorgen voor een aanzienlijke toename van het organisch verkeer.

Hoe voeg je schema markup toe aan je content?

Het toevoegen van schema markup aan je content kan op verschillende manieren worden gedaan:

 1. Handmatig toevoegen: Als je bekend bent met HTML en schema.org, kun je handmatig schema markup toevoegen aan de HTML-code van je webpagina’s. Dit vereist echter technische kennis en kan tijdrovend zijn.
 2. Gebruik van een CMS-plugin: Veel contentmanagementsystemen, zoals WordPress, bieden plugins aan waarmee je eenvoudig schema markup kunt toevoegen aan je content. Deze plugins genereren automatisch de juiste schema markup op basis van de inhoud van je pagina.
 3. Gebruik van een online schema markup-generator: Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je eenvoudig schema markup kunt genereren zonder dat je technische kennis nodig hebt. Deze tools vragen je om de relevante informatie in te voeren en genereren vervolgens de bijbehorende schema markup.

Welke soorten schema markup zijn er?

Er zijn talloze soorten schema markup beschikbaar die kunnen worden toegepast op verschillende soorten content. Enkele veelvoorkomende soorten schema markup zijn:

 • Article schema markup: Dit type schema markup wordt gebruikt voor het markeren van nieuwsartikelen, blogposts en andere vormen van geschreven content.
 • Product schema markup: Dit type schema markup wordt gebruikt voor het markeren van producten, inclusief informatie zoals prijs, beschikbaarheid en beoordelingen.
 • Event schema markup: Dit type schema markup wordt gebruikt voor het markeren van evenementen, zoals concerten, conferenties en sportwedstrijden.
 • Review schema markup: Dit type schema markup wordt gebruikt voor het markeren van beoordelingen van producten, diensten, films, restaurants en meer.

Conclusie

Het gebruik van schema markup is een effectieve manier om de contentoptimalisatie van je website te verbeteren. Door zoekmachines te voorzien van extra contextuele informatie over je content, kunnen ze deze beter begrijpen en op een relevante manier presenteren aan gebruikers. Dit kan resulteren in een hogere zichtbaarheid in zoekresultaten, een betere interpretatie van je content, verrijkte zoekresultaten en meer kans op featured snippets. Het toevoegen van schema markup kan handmatig worden gedaan, met behulp van een CMS-plugin of met behulp van een online schema markup-generator. Er zijn verschillende soorten schema markup beschikbaar voor verschillende soorten content, zoals artikelen, producten, evenementen en beoordelingen. Door schema markup toe te passen, kun je de contentoptimalisatie van je website naar een hoger niveau tillen.

Plaats een reactie