De rol van de robots.txt in het indexeren van je website

De robots.txt is een belangrijk bestand voor het beheer van de indexering van je website. Het speelt een cruciale rol in het communiceren met zoekmachines over welke delen van je website wel of niet geïndexeerd moeten worden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de functie en het belang van de robots.txt, en hoe je het kunt gebruiken om de indexering van je website te optimaliseren.

Wat is de robots.txt?

De robots.txt is een tekstbestand dat zich bevindt in de hoofdmap van je website. Het wordt gebruikt om instructies te geven aan zoekmachines over welke pagina’s of delen van je website wel of niet geïndexeerd moeten worden. Het bestand wordt gelezen door zoekmachines wanneer ze je website crawlen, en op basis van de instructies in de robots.txt bepalen ze welke pagina’s ze wel of niet zullen indexeren.

Waarom is de robots.txt belangrijk?

De robots.txt is belangrijk omdat het je de mogelijkheid geeft om controle te hebben over welke delen van je website zichtbaar zijn voor zoekmachines. Dit kan handig zijn in verschillende situaties:

 • Je hebt pagina’s op je website die je niet wilt laten indexeren, zoals bedanktpagina’s na een formulierinzending of pagina’s met verouderde inhoud.
 • Je hebt delen van je website die je wilt beschermen, zoals een inlogpagina of een administratief gedeelte.
 • Je wilt de crawl-budget van zoekmachines optimaliseren door ze te laten focussen op de belangrijkste pagina’s van je website.

Door gebruik te maken van de robots.txt kun je zoekmachines duidelijke instructies geven over welke pagina’s ze wel of niet moeten indexeren, waardoor je de zichtbaarheid en relevantie van je website kunt verbeteren.

Hoe werkt de robots.txt?

De robots.txt werkt op basis van een eenvoudig syntax. Het bestand bevat instructies voor zoekmachines, die worden aangegeven met specifieke commando’s. Hier zijn enkele veelgebruikte commando’s:

 • User-agent: Dit commando geeft aan voor welke zoekmachine de instructies gelden. Bijvoorbeeld: User-agent: Googlebot.
 • Disallow: Dit commando geeft aan welke pagina’s niet geïndexeerd mogen worden. Bijvoorbeeld: Disallow: /admin/.
 • Allow: Dit commando geeft aan welke pagina’s wel geïndexeerd mogen worden, zelfs als ze binnen een geblokkeerde map vallen. Bijvoorbeeld: Allow: /admin/public/.
 • Sitemap: Dit commando geeft de locatie van de sitemap van je website aan. Bijvoorbeeld: Sitemap: https://www.example.com/sitemap.xml.

De robots.txt kan ook gebruik maken van wildcards, zoals * en $, om instructies toe te passen op meerdere pagina’s of bestanden. Bijvoorbeeld: Disallow: /*.pdf blokkeert alle PDF-bestanden op je website.

Belangrijke tips voor het gebruik van de robots.txt

Om ervoor te zorgen dat je de robots.txt op de juiste manier gebruikt, zijn hier enkele belangrijke tips:

 • Zorg ervoor dat de robots.txt zich in de hoofdmap van je website bevindt en correct is benoemd als “robots.txt”.
 • Controleer regelmatig de inhoud van je robots.txt om er zeker van te zijn dat de instructies nog steeds geldig zijn en overeenkomen met je bedoelingen.
 • Gebruik de “Disallow” instructie om zoekmachines te vertellen welke pagina’s niet geïndexeerd moeten worden. Dit is vooral handig voor pagina’s met duplicaat inhoud, zoals afdrukversies van artikelen.
 • Maak gebruik van de “Allow” instructie om specifieke pagina’s binnen een geblokkeerde map toch te laten indexeren. Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een openbaar gedeelte hebt binnen een afgeschermde map.
 • Voeg de locatie van je sitemap toe aan de robots.txt met behulp van het “Sitemap” commando. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je website beter te begrijpen.

Conclusie

De robots.txt speelt een belangrijke rol in het indexeren van je website door zoekmachines. Het stelt je in staat om controle te hebben over welke pagina’s wel of niet geïndexeerd worden, en helpt je om de zichtbaarheid en relevantie van je website te verbeteren. Door de juiste instructies in de robots.txt te gebruiken, kun je zoekmachines helpen om de belangrijkste pagina’s van je website te vinden en te indexeren. Vergeet niet om regelmatig de inhoud van je robots.txt te controleren en aan te passen indien nodig, om ervoor te zorgen dat de instructies up-to-date zijn en overeenkomen met je bedoelingen.

Plaats een reactie